Sista passet på isen!

Jag och Pelle bestämde oss för att ta ett sista pass på isen under söndagen. Vi ville göra det ordentligt och träffades därför 1h och 45min innan solen gick upp. Det var en relativt kall men ändå en härlig morgon. Vi skyndade oss bäst vi kunde med spöna och hade fått upp alla och kunde sätta oss för att se det första fället redan 6:30 och det på det yttersta av pelles spön. Det troliga var gös med tanke på att vi hade det spöt på 10m och botten. När vi kom fram stoid fisken helt still och vi kände försiktigt med handen och fisken var fortfarande kvar. Pelle väntade ett tag till innan han gjorde mothugget. Fisken släppte tyvärr efter ca 10 sekunder och vi hade nog återigen varit för heta på gröten och inte väntat på att fisken skulle vända mörten. Vi sjönk ner i stolarna lätt besvikna pch där blev vi sittandes en bra stund!


Nu började vinden ta i lite mer så det var inte längre så behagligt att sitta där. Vi rörde oss lite för att isa ur hålen och då märker vi sedan att vi missat ett hugg på ett av mina spö. Vi rusar det och känner fter. Upp kommer tyvärr bara en sargad mört. Nu gäller det att vara med för man hör inte bjällrorna så bra i blåsten. Efter lite grillade isterband, bullar och sen några timmar senare ett par fina korvar så var vi taggade för fler fäll och strax efter lunch kollar jag bort mot några av mina spön och ser att en vippa är nere i hålet för att sekunden efter flyga rätt upp! Äntligen ett fäll tänker vi och rusar dit med tång, våg och kasse. Fisken står still när jag kommer fram men efter några sekunder så börjar den gå och jag sätter in ett hårt mothugg och det svarar rätt bra tycker jag. Det här var inga små skakningar utan lite tygnd och lite fina rusningar. Efter 5-10 min kan vi landa en fisk på 102cm och 7,06kg. Min första över metern för året och det kändes skönt att det till slut kunde lossna!


Efter det här händer tyvärr inte så mycket. Ett hugg från en gös men vippan löste inte ut och Pelle var lite irriterad att han inte hade någon av sina nygjorda gösvippor på detta spö. Han bytte sedan till en sån vippa men gösen ville tydligen vara försöka en gång! Timmarna går och vi blir tvugna att ge upp. Var ju rätt skönt att komma hem efter 12 timmar på isen i ihållande vind och trögt fiske. Men både jag och Pelle tyckte att det lätt var värt dessa timmar och hade vi fått chansen att köra 12 timmar igen så hade vi gjort det!

Nu börjar vårfisket på öppet vatten och jakten på stora gäddor går vidare!


God middag!
//Erik


Lite bloggande i efterhand!

Vi har tyvärr missat att blogga om en fisketur då hela TPH var ute på isen och kämpade för att lura nya storgäddor! Dagen började bra med ett hugg relativt tidigt för mig och det kändes som en bra fisk men tyvärr gick den loss efter ca 15 sekunder och jag hade återigen missat en gädda! Jag har blandat och gett väldigt mkt denna vinter men har tappat ett par gäddor av bättre storlek p.g.a. att jag var otålig pch gjort dåliga mothugg och kanske också haft en smula otur. Vi får dock ett hugg ganska snabbt efter och det är på Johans spö alldeles jämte mitt. Han gör mothugg när gäddan går andra gången och det är fast fisk på kroken. Ingen stor hävdar Johan men han ändrar sig efter ett tag då den gör några fina rusningar. Den kanske kan vara en meter ändå funderar vi och mycket riktigt var den exakt 100cm lång och vägde dryga 6kg!


Detta var Johans första fisk från isen i år och då var den ju helt ok måste man säga. Nu hade Johan fått upp ångan och får ytterligare ett hugg och samma vissa denna gången, han väntar till fisken går andra gången och sätter in ett bra mothugg och det är fast fisk på kroken. Tyvärr går även denna fisk loss efter ca 15 sekunder och vi funderar över vad vi gör för fel och kommer väl till slut fram till att vi bara har otur! Timmarna går och fällen lyser med sin frånvaro. Pelle har en mört som håller igång som en galning och vi misstänker att nått är i görningen men inget händer, djupet justeras men inget händer. Denna mört håller igång fram till mörkrets inbrott utan att det blir något mer fäll. Resultatet för dagen blev i alla fall 100cm gädda och en trevlig dag på isen!

God Afton!
//Erik

Bonusfisk vid gäddmete!

Jag och Johan hade inte fiskat på ett par veckor och tyckte det var dags för en tur på vår sjö. Vi värmde upp under fredagen med öl, pizza, snacks, en massa skitsnack och så några avsnitt av vänner framåt småtimmarna. Det blev således ingen tidig dag på sjön utan vi var på plats runt halv 12. Upp med spöna på rätt plats och sen var det bara att invänta hugg. Det dröjde inte jätte länge förrän min vippa löste ut och det blev ett snabbt och stadigt mothugg och fisk på kroken. Det visade sig vara en fisk runt 2 kg och det blev då inga foton utan den fick snabbare än kvickt simma ner i mörkret igen. I ett av hålen hade mörten stökat runt hela dagen och efter att jag mixtrat lite med djupet ett par gånger så högg det till slut. Lite bättre fisk men ingen jätte kändes det som och så var också fallet. Den mätte 82cm men vikten kunde inte fastställas då vågen var kvarglömd hemma och det skulle jag senare under dagen få ångra än mer. Fin kondition på gäddan och förmodligen 4-5kgDagens sista hugg skulle också bli det bästa! Det var återigen på mitt spö och till en början kändes fisken inte märkvärdig men det var innan vi hade fastställt arten. En kort drillning blev och när vi fisk se fisken utbrast vi: Men det är ju en gös! och det är ingen dålig gös heller. Upp med den över ytan efter ett säkert gälgrep av Johan. Nu befann sig som sagt vågen hemma så måttbandet var det enda vi kunde använda för att fastställa storleken på fisken. Gösen mätte 87cm och var väldigt fin med sina stora fenor. Vikten tippas vara 5,5-6kg och det är ju verkligen en fin bonufisk!Enormt roligt med första ismetegösen för Team PikeHunt även om vi nu siktar på gäddorna i vinter!
Detta taggar oss nu för ytterligare fiske i vinter och till helgen blir det två turer för mig och en för Pelle.
Jag får tacka Johan för en väldigt trevlig dag på sjön och att han lät mig ta alla fiskar denna gången.

Fler rapporter kommer efter helgen!

God Afton!
//Erik

RSS 2.0