2 gäddor över 9kg inom loppet av 2 veckor!

Ja det var ett tag sen vi skrev något i denna blogg men nu var det dags igen. Vi har alltså lyckats ta 2 gäddor över 9kg inom loppet av 2 veckor! Det roliga med detta är att de är tagna i princip på samma plats men den ena togs från båt och den andra från isen. Jag börjar emmelertid med den som togs från båt.

Det var en ganska kylslagen söndag som jag och Pelle bestämde oss för att ta ett sista ryck innan den värsta kylan skulle komma. Både jag och Pelle har ju ett mål detta år som vi gärna vill nå upp till och det lyder på 10 gäddor över metern! Jag låg på 7st och Pelle på 6st innan denna tur skulle börja och vi hoppades som sagt att vi skulle få putsa till de där siffrorna lite! Mete stod på tapeten och de skulle då börjas med att meta upp bestesfisk som vi sedan skulle använda till att locka gäddorna. Men den drömmen dog tyvärr då vi inte fick en endaste liten mört på över 3 timmar. Vi hade inte så mycket tid kvar då av dagen så vi beslöt oss för att köra på med lite jerk och spinnfiske istället. Riktigt trögt var det och inte en gädda syntes till. Pelle lyckades dock kroka en liten snipa mot slutet och då steg hoppet igen men det sjönk lika snabbt för gäddorna verkade vara oerhört inaktviva i det 3 gradiga vattnet. Ett sista stopp skulle det bli och på absolut sista kastet smög sig något på pelles grejer. Till en början gjorde inte gäddan mycket väsen av sig men efter ett tag började vi ana att det kanske inte var någon snipa utan en bättre fisk. Ju längre fighten gick ju piggare blev gäddan. En ganska lång och riktgt rolig fight blev det trots det kalla vattnet! Väl uppe i båten så gick allt väldigt fort, avkrokning, mätning, vägning och fotosession sen kunde den 111cm långa och 9,2kg tunga damen lugnt simma tillbaka mot nya äventyr.



Nästa tur var alltså från isen då det varit minus 20 grader ett par dagar och då kunde en 10cm fin kärnis lägga sig. Detta var något som både jag och Pelle längtat efter ända sedan 27 mars då vi hade senaste ismetesturen. Eftersom att allt gick så väldigt fort så fick man ägna kvällarna åt att tackla alla spö och fixka med vippor, bjällror, mört och allt som hör ismetet till. Det var ganska lagom temp runt -3 grader men tyvärr lite blåsigt. När spöna var uppe tändes grillen och sen var det bara att sätta sig ner och vänta. Timmarna gick och det var en hel del vippor som var nere nästan helt men icke sa nicke! Efter glögg och mjuk pepperkaka var det dags för korv. Av någon märklig anledning brukar alltid gäddorna spela oss ett spratt och hugga just när vi grillar korv. Och mkt riktigt så löste vippan ut på pelles spö mitt i korvgrillningen. Vi rusar dit och skiter i att vi sumpar ännu en korv på isen för det är ju gäddorna vi är här för. Fisken stor ganska still men börjar sedan dra iväg sakta och då sätter Pelle in ett distinkt mothugg. Känns rätt ok säger Pelle och sen börjar fisken rusa! Det blev en riktigt rolig och närvpirrande fight då fisken aldrig ville ge upp. Till slut ger den ändå vika och vi kan landa årets första ismetesgädda. Och vilken start det blev, 116cm och 9,6kg är nytt PB på både längd och vikt för Pelle.



När den vägts, mäts och fotats fick den gå tillbaka ner genom hålet och in i det mörka kalla vattnet. Så här års är man ju rätt nöjd att man inte är gädda!



Vi var ordentligt uppe i varv nu och tiden bara flög fram. Det kändes som det bara hade gått 5 minuter innan nästa hugg kom. Det var dock så att det hade gått drygt en timme och denna gång var det på mitt spö så jag fick kasta på luren mitt i örat på min kära flickvän, men hon är ju rätt van vid det här laget! Linan går ut lite fortare än på Pelles och jag sätter in ett snabbt mothugg och det var fisk på kroken. Denna kändes skaplig och drog iväg på ett par rusningar. Kunde det vara ytterligare en över metern? Tyvärr nådde den bara upp till 92cm men vägde ändå 5,7kg så det var fin kondotion på den.



Efter detta kände både Pelle och jag att vi var väldigt nöjda med årets första pass. Vi körde på en timme till innan mörkrets inbrott och då gäller det att agera snabbt så man får med sig allt tillbaka. Det här var som sagt första passet för säsongen men absolut inte sista. Ismete är oerhört roligt och spännande och något vi i TPH verkligen rekomenderar för er som inte prövat!


God Middag!
//Erik

Kommentarer
Postat av: Jocke

Kul att det går bra för er grabbar ! Vi ska ut på årets första ismete pass på lördag, hoppas på det bästa ;)

2010-12-08 @ 19:59:59
URL: http://nonamefishing.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0